Ilmoitus: Peliharrastuksen rahoittamisessa kannattaa käyttää järkeä

ILMOITUS  Pelaaminen on harrastus, johon voi saada upotettua valtavia määriä rahaa. Eri laitteiden hintahaarukat vaihtelevat ilmaiseksi ladattavista kännykkäpeleistä suorituskyvyltään huippuviritettyihin pelikoneisiin, ja alati uudistuva teknologia luo monelle paineita päivittää kalustoa säännöllisin väliajoin. Tämä lysti on kaikkea muuta kuin ilmaista.

Tehokkaat pelaamiseen käytettävät laitteet ovat usein kalliita. Äveriäälle ihmiselle voi esimerkiksi tuliterän PlayStationin hankinta olla arkinen juttu, mutta monelle tällaisen summan maksaminen merkitsisi paria nälkäistä kuukautta. Olisiko lainan hakeminen siinä tapauksessa järkevää?

Laina voi olla halpa tai kallis

Tarpeeseen tulevan pikalainan tai väliaikaisen luoton ottaminen voi olla hyvä ja turvallinen ratkaisu. On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää valita laina oikein. Matkan varrella voi humpsahtaa moneen kuoppaan, joiden ansiosta halvaksi kaavailtu laina muuttuukin yhtäkkiä taloutta rasittavaksi riippakiveksi.

Ensimmäisenä on syytä tarkastella omaa takaisinmaksukykyä ja päättää hankinnan kohde sen perusteella. Vaikka tuliterän superlaitteen osto kuumottaisi, voit esimerkiksi harkita sen hankkimista käytettynä.

Voit nähdä konkreettisen esimerkin kuukausittain maksettavien erien summista lainapalvelujen laskureiden avulla. Kun syötät sivulle kaavailemasi lainan määrän, voit laina-aikaa vaihtelemalla nähdä kuukausimaksujen koon. On itsestään selvää, että pitkällä laina-ajalla tulet maksamaan lainastasi suhteellisesti enemmän.

Mikä laina on paras?

Paras laina on aina halvin. Halpa laina ei taas ole halpa jokaiselle, vaan oleellista on lainamuodon sopiminen sen käyttötarkoitukseen.

Pikavippi sopii kertaluonteiseen ostoon. On tärkeää ottaa laina juuri oikeankokoisena – liian pieni laina saattaa luoda paineita ottaa uusi laina, jolloin joudut maksamaan kulukorvauksia kahdesta eri lainasta. Jos taas otat lainaa liian paljon, maksat korkoa turhasta.

Jos taas oletat tarvitsevasi ylimääräistä rahaa yhden kertanoston jälkeenkin, on joustava kulutusluotto parempi vaihtoehto. Tällaiset lainat toimivat luottokortin tavoin, eli saat lisärahaa käyttöösi tarvittaessa.

Tutki tarkkaan pienellä präntätty teksti

Kuten jo alussa mainittiin, eivät kaikki markkinoilta löytyvät lainat ole hyviä. Varsinkin takavuosina edullisena markkinoitu laina saattoi piilokulujen kanssa osoittautua suorastaan irvokkaan kalliiksi, ja pahimmillaan ihmiset joutuivat velkojensa kanssa ulosottoon.

Sittemmin alan lainsäädäntö on kuitenkin tiukentunut, ja selkeitä puijareita ei alalta enää löydy. Lainaehdoissa on kuitenkin edelleen isoja eroja. Tämän vuoksi kannattaa aina käyttää lainaa harkitessa erilaisia lainavertailutyökaluja.

Kun muistat käyttää lainaa hankkiessa harkintaa ja malttaa tutustua lainojen ehtoihin yksityiskohtaisesti ja ajan kanssa, voi luoton ottaminen olla täysin turvallinen ja kätevä keino saada pitkäaikainen haave toteutettua.

Tämä artikkeli on julkaistu yhteistyössä Tumes Median kanssa.