Sensuuri elää ja voi hyvin: Kiinassa sallitaan viimein pelikonsolit, mutta pelejä säälittävän vähän

Kiinassa PlayStation 4:lle on myynnissä vain kuusi peliä.

Xbox Onesta tuli viime vuoden lopulla ensimmäinen Kiinassa laillisesti julkaistu konsoli 14 vuoteen, mikä johti Microsoftin konsolin loistavaan myyntitulokseen valtiossa. PlayStation 4 seurasi esimerkkiä tänä vuonna, mutta huolimatta myyntiluvuista, pelisensuurin aika ei suinkaan ole ohi.

PS4 Daily nimittäin raportoi, että molemmille konsoleille on saatavilla Kiinassa naurettavan pieni määrä pelejä. Xbox Onelle on toistaiseksi julkaistu kymmenen peliä, PlayStation 4:lle vain säälittävät kuusi.

Sellaiset hittipelit ja pelisarjat kuin Killzone Shadow Fall, Call of Duty, Battlefield, Grand Theft Auto ja Bloodborne ovat kaikki kiellettyjen listalla. Sallituista peleistä sivuston tiedossa on toistaiseksi vain PS4:n julkaisupeli Knack (kuvassa), mutta se tiedetään myös kertoa, että sallittujakin pelejä on myös usein sensuroitu tavalla tai toisella valtion toimesta.

Sony toimitti Kiinaan julkaisun yhteydessä peräti 200 000 PlayStation 4 -konsolia, mutta konsolin voi virallisesti ostaa ainoastaan Shanghain vapaakauppa-alueella.

Koska konsolissa ei kuitenkaan ole aluekoodijärjestelmää, voivat kiinalaisetkin pelaajat voivat hankkia kansainvälisesti julkaistuja, yleensä Hongkongin kautta salakuljetettuja pelejä. Riskejä kannattaa kuitenkin välttää, sillä kiinnijääminen johtaa sekä laittoman pelin ja konsolin takavarikointiin, että sakkorangaistukseen.

Lisää luettavaa