PS4:n plussat ja miinukset yli viikon käytön jälkeen – mikä toimii, mikä mättää?

27.11.2013

PS4-konsoli on ollut Tiltin toimituksen käytössä nyt puolisentoista viikkoa. Sen suurempia linjanvetoja konsolin hyvyydestä tai huonoudesta on turha vetää. Alkuinnostus on aina uuden lelun saadessaan valtava, eivätkä laitteiden lastentaudit tietenkään ihan näin lyhyen testaamisen jälkeen välttämättä käyttäjälle ilmene. Silti ensivaikutelma on tärkein, eikä PS4 ole ainakaan tähän mennessä piereskellyt ruokapöydässä.

Perinteiseen suomalaiseen tyyliin keskitytään ensin miinuksiin. Ensinnäkin: julkaisupelit. Tiedetään, tiedetään, hyviä pelejähän nuo kaikki ovat! Etenkin Resogunia tuli kenties arvosteltua (noh, samalla myös kehuttua) vanhassa blogauksessa turhan rankalla tavalla, sillä peli koukuttaa todella pahasti puoleensa. Silti pelitarjonta ei ole ihan se timanttinen paketti mitä olisi toivonut ja/tai odottanut. Tämä on toki mielipidekysymys, mutta esimerkiksi roolipelifaneille ei julkaisulistalta löydy oikein mitään kiinnostavaa.

Toinen ongelma liittynee enemmän itse peliin kuin konsoliin, mutta mainitaan se nyt ihan huvittavana esimerkkinä siitä, etteivät hommat mene aina ihan putkeen. NBA 2K14 -pelissä on mahdollisuus käyttää äänikomentoja. Toisin sanoen pelaaja voi huudella kameralle esimerkiksi puolustusmuodostelmien nimiä, jotka ruudulla vipeltävät korispelaajat sitten toteuttavat parhaansa mukaan. Ainakin tällä hetkellä äänentunnistus on liiankin herkkä, ja vasemmassa yläreunassa välkkyy tasaisin väliajoin merkki, jonka mukaan olen karjaissut uusia pelimuodostelmia, vaikka oikeasti istun hiirenhiljaa tuhisten television ääressä. Ilmeisesti peli ottaa komentoja vastaan pelin selostukselta, äänentunnistuksen lukiessa selostuksen jollakin tavoin puheekseni. Koneet äänikäskyttävät koneita, tähänkö sitä on menty?

Kolmas ongelma on siinä, ettei PS4-laitteella ole suoratoistoa kotitietokoneelta omien ohjelmien kautta, vaan käyttäjän on tyydyttävä niihin, mitkä PS4:n asetuksissa on yhteensopiviksi määritelty. Esimerkiksi leffojen striimaaminen kotikoneelta PS4-konsoliin ja siitä television ruudulle ei välttämättä vanhoilla ohjelmilla onnistu. PS4-konsolilla ei myöskään musiikkia soitella. Pelkäksi mediasoittimeksi PS4-konsolia ei kannata hankkia, mutta Suomessa näin tuskin kukaan kaavailikaan tekevänsä.

Vaan ne hyvät puolet? No niitä onneksi riittää.

PS4:n ohjain on parasta kepukka, jota kädessäni olen koskaan pitänyt. Kuten suurin osa pelaajista, olin itsekin epäileväinen sitä kohtaan, olihan PS3:n Dualshock harmittavan pieni ja hento laite. PS4:n ohjain parantaa kuitenkin jokaisessa suhteessa. Se on jykevämpi, sen muotoilu on parempi ja akkukestokin näyttäisi alussa olevan hieman pidempi kuin PS3-ohjaimessa.

Toinen mainio puoli uudessa konsolissa on sen hiljaisuudessa. Edellinen konsolisukupolvi ja sen tuulettimet olivat alussa kuin sekoitus lentokoneen jylinää ja lehtipuhallinta. PS4 on hiljainen kuin mikä, ja sitä voi käyttää jopa silloin, kun parempi puolisko yrittää nukkua samassa huoneessa – temppu, joka ei olisi onnistunut PS3:n tai Xbox 360:n alkuaikoina vetelimmältäkään unikeolta.

Hyvin puoliin kuuluu myös – paradoksaalista kyllä – pelivalikoima. Samaan aikaan kun oli pieni pettymys, ettei laitteelle saatu mitään konsolin ostoon pakottavaa hyperpeliä, ovat esimerkiksi NBA 2K14, Lego Marvel Super Heroes ja todella kaunis Assassin’s Creed IV: Black Flag tuotoksia, joita tahkoaa ilokseen tunti toisensa jälkeen.

PS4-konsoli on myös äärimmäisen kaunis laite. Tämä on toki mielipidekysymys, mutta PS4 näyttää television alla todella nätiltä. Etenkin perheissä tämä saattaa olla jos ei nyt ihan kynnyskysymys niin ainakin pienimuotoinen myyntivaltti. PS3- ja Xbox 360 -konsolit olivat julkaisuvaiheessa kaameita mötiköitä. PS4 näyttää futuristisen avaruusaluksen nokalta.

Mikä tärkeintä, Ps4-konsoli on myös halpa – huomattavasti halvempi kuin vanha konsolisukupolvi oli markkinoille tullessaan.

Jätetään vielä takaportti auki sille, että huomenna tulee mieleen vielä muitakin asioita laitteesta: tajunnanvirtatekniikalla kun asioita listailee, niin jotain unohtuu kuitenkin sanomatta. Mikäli teille tulee mieleen jotain kysymyksiä PS4-konsoliin liittyen, niin heittäkää vaikkapa listaa tuohon alas kommenttikenttään, niin yritän vastailla niin huomenissa. Sitä ennen voit käydä lukaisemassa edellisiä PS4-blogeja alta löytyvistä linkeistä.

Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa