Pelisivusto ei pitänyt yhtä vuoden hypetetyimmistä peleistä erinomaisena – pelifirma rankaisi käsittämättömällä ja lapsellisella tavalla

06.12.2016

Helppoa ei ole kriitikon elämä. Heikkojen arvosanojen antaminen ei aina ole helppoa, mutta puolueettomuus ja rehellisyys on ammatissa tuiki tärkeää.

Nyt espanjalaisella AreaJugonen-pelisivustolla on mennyt Square Enixin kanssa sukset ristiin – he nimittäin ovat kuulemma antaneet firman peleille ”keskivertoa heikompia arvosanoja”. Esimerkiksi Final Fantasy XV sai firmalta 7,5/10 pistettä.

AreaJugones kertoo, että Square Enixin PR:ää Euroopassa hoitava Koch Media -firma ilmoitti heille, etteivät he enää tulisi saamaan arvostelukopioita firman peleistä.

 Pelimediassa työskentelevä Juan Alberto Linares kertoo saaneensa FF XV -arvionsa julkaisun jälkeen puhelun Koch Median edustajalta. Raporttien mukaan pelijournalistille kerrottiin, etteivät Koch ja Square enää lähettäisi heille arvostelukopioita.

PR-henkilö kertoi minulle, että olimme antaneet heidän pelilleen pisteen vähemmän kuin heidän pelinsä keskiarvo Metacriticissä oli, ja tämä oli heidän firmansa etua vastaan”, Linares kertoi pelimedia Kotakulle sähköpostilla.

En saattanut uskoa hänen puheitaan, mutta kun kysyin häneltä selitystä, hän kertoi, että annamme melkein aina heidän peleilleen matalampia pisteitä kuin muut espanjalaiset lehdet ja muut Metacritic-mediat”, Linares kertoi. ”Aloimme keskustella muista firman pelien saamista pisteistämme, ja he väittivät kiven kovaan, että annamme heidän peleilleen heikompia pisteitä kuin muut mediat, mikä ei ole edes totta. Jos annamme heidän peleilleen liian matalia arvosanoja, olemme heille vain haitaksi, joten meidät poistettiin medialistalta, koska olisimme vain jatkaneet heidän haittaamistaan.

Kotakun tekemän tutkimuksen mukaan Metacritic kertoo AreaJugonesin arvostelevan pelit keskivertoa paremmiksi 57 % kerroista. Square Enixin peleille he ovat jakaneet pisteitä seuraavasti: uudelle Deus Exille 8,5/10 ja World of Final Fantasylle 7,8/10. Metacriticissä kuitenkin sanotaan myös, että ”keskivertaisesti julkaisu antaa 0,8 pistettä vähemmän kuin muut kriitikot”.

Kotaku otti yhteyttä Koch Median Espanjan PR-henkilöön, joka sanoi tylysti ”Meillä ei ole annettavaksi kommenttia tähän asiaan”.

Lisää luettavaa