Mielipide: Pelimaailma on tällä hetkellä murrosvaiheessa – mahdolliset uhkakuvat 5 vuoden päähän

31.05.2017

Tällä hetkellä tunnutaan elävän jonkinlaista siirtymisvaihetta, joka ei välttämättä pääty pelaajien kannalta iloisesti.

Ollaanpa nyt ihan rehellisiä: Playstation 4 ja Sony hallitsevat rautaisesti pelimarkkinoita tällä hetkellä. Sonyn alkuvuosi oli kerrassaan mahtava – toinen toistaan parempia pelejä julkaistiin jo ensimmäisen kolmen kuukauden aikana enemmän kuin kenties koskaan aiemmin pelaamisen historiassa. Hittejä vain tuli ja tuli.

Microsoftilla ei mene ihan niin hyvin. Scaleboundin peruuttaminen oli monille peliä kauan odottaneille iso isku. Muutenkin Xbox One ei yksinkertaisesti käy kaupaksi Japanissa eikä täten saa juurikaan tukea japanilaisilta pelifirmoilta. Tulossa oleva Scorpio on ilmeisesti jonkinlainen tehomylly, mutta riittääkö se kääntämään Xboxin kurssin? Muutenkin kaikki Microsoftin suuret yksinoikeuspelit julkaistaan myös Windows 10:lle, joten kovinkaan paljon ei Xbox-leirillä tällä hetkellä ole momentumia tai hurraamisen aihetta.

Nintendo Switch on myynyt yllättävän hyvin ja porskuttelee mukavasti eteenpäin. Toisaalta konsolissa on myös tietynlainen lelumainen aspekti – sitä ei voi ihan suoraan verrata Playstationiin tai Xboxiin, vaan Nintendo on jälleen rohkeasti lähtenyt eri suuntaan laitteensa kanssa.

Kokonaisuudessaan markkinatilanne näyttää siltä, että ei olisi valtava yllätys, mikäli Microsoft vetäytyisi pelibisneksestä seuraavan viiden tai kymmenen vuoden sisään. Vielä tämä ei ehkä ole todennäköistä, mutta jos Scorpio floppaa ja Sony jatkaa kasvamistaan, niin Microsoft voi kärsiä Segan kohtalon. Mikkisoftan Phil Spencer on useaan kertaan sanonut, että he eivät kilpaile PS4:n kanssa, vaan haluavat vain tuottaa iloa omille asiakkailleen. Mitä muuta Spencer kuitenkaan voisi sanoa – luvut eivät valehtele, joten olisi suorastaan noloa elätellä fanien toivoa siitä, että konsolit olisivat samalla viivalla. Paremmin Microsoft pitää osakekurssinsa korkeina väittämällä, että tilanne on täysin halussa ja asiat menevät suunnitelmien mukaan.

Vaan mitäpä tapahtuu sitten, jos Microsoft oikeasti vetäytyy bisneksestä? Sonylle jää monopoliasema, jossa heidän pamppunsa määrittelevät pelien ja konsolien hinnat. Entä mitä tapahtuu huippupelien julkaisulle? Passivoituuko Sony valtaistuimelleen, kun kukaan ei joka tapauksessa pysty enää haastamaan heitä?

Kliseisesti voinee sanoa, että elämme mielenkiintoisia aikoja.

Lisää luettavaa