Mielipide: Fallout 4:n julkistustraileri saa pelkäämään, tarjoaako peli mitään uutta

Uudessa Fallout-trailerissa luotetaan tuttuun kuvastoon ja nostalgiaan.

Fallout 4 julkistettiin eilen ja pelaajat tuntuvat innostuneen suosikkisarjan paluusta. Ihmekös tuo, kyseessä on todella suosittu ja pidetty pelisarja.

Fallout 3 on myynyt VGChartzin mukaan noin 9 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, Fallout: New Vegas noi 7,7 miljoonaa. Peleillä on myös erinomaiset arvosanat Metacriticissä, Fallout 3:lla alustasta riippuen 90 tai jopa 93.

Falloutin paluu herättää siis helposti lämpimiä tunteita, eikä traileri todellakaan pahalta näytä. Siinä on tunnelmaa, dramatiikkaa ja hyvät grafiikat. Mutta eräs seikka pistää silmään.

Jos edelliset pelit ovat hyvin muistissa, tuntuu Fallout 4:n traileri vähän liiankin tutulta. Se on kuin graafisesti päivitetty Fallout 3, joka vain sijoittuu Bostonin eikä Washington D.C:n raunioihin.

Trailerista löytyy paljon tuttua: Saksanpaimenkoira kumppanina, Mr. Handy ja Protectron -robotit, Vault-techin pommisuojat, voimahaarniska ja Nuka-Cola-automaatti. Tarkkasilmäinen voi bongata pienempiäkin viittauksia, kuten Sugar Bombs -muropaketin ja Nuka-Cola -leikkiauton.

Kaikki nämä ovat osa Falloutin universumia, joten ne olivat odotettavissakin. Ongelma on se, ettei traileri esittele oikein mitään uutta. Maisemissa ja kaupungeissa on enemmän yksityiskohtia, mutta muutoin kaikki näyttää liian tutulta. Traileri näyttää miltein uusintaversiolta.

Fallout 4

Elokuvamaailmassa suhtaudutaan hyvin kielteisesti jatko-osiin ja uusintaversioihin, jotka muistuttavat liian täydellisesti edeltäjiään, eivätkä tuo pöytään mitään uutta. Erikoistehosteiden paraneminen on yhdentekevää, ellei sisältökin uudistu.

Elokuvien uudelleenlämmittely on kuitenkin ymmärrettävämpää, sillä alkuperäisistä on yleensä mennyt vuosikausia ja saman sisällön voi myydä uudelleen seuraavalle sukupolvelle. Fallout 3 ilmestyi kuitenkin vasta 2008 ja New Vegas 2010. Valtaosa Fallout 4:n pelaajista tulee olemaan niitä, jotka pelasivat myös edellisiä osia.

Fallout 4:n julkistustraileri on toki tehty kosiskelemaan juuri sarjan faneja ja helpoin tapa tehdä se, on vedota nostalgiaan. Siksi tuttuun ja turvalliseen luottaminen on ymmärrettävää. Väittäisin kuitenkin, että myös Fallout-fanit toivovat uutta, eivätkä pelkkää vanhaa uusissa kuosissa.

Kun ensihuumasta on toivuttu, saa trailerin kriittisen katsojan pelkäämään, ettei itse pelikään välttämättä tarjoa mitään uutta. Toivottavasti Bethesdan E3-tilaisuus osoittaa pelkoni turhiksi.

Lisää luettavaa