Kohta et saa enää ostettua pelejä kaupoista – GameStop taistelee epätoivoisesti muutosta vastaan

16.09.2015

Viime aikoina on ollut paljon puhetta siitä, miten fyysisen median markkinat elävät murrosvaihetta. Digitaalisten pelien myynti on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, eivätkä monet pelifirmat ole enää halukkaita myymään peleistään fyysisiä kopioita. Siirtyminen pelkkään digitaaliseen kaupankäyntiin vähentäisi luonnollisestikin tuotantokuluja ja poistaisi samalla myös käytettyjen pelien markkinat, joista firmat eivät suoraan tienaa rahaa. Japanissa käytettyjen pelien myyminen on ollut jo vuosikausia kiellettyä.

Pelikeräilijöiden ja fyysisen median puolesta puhujien lisäksi on myös muita tahoja, joita mahdollinen markkinamuutos kiinnostaa: kivijalkakauppojen liikevaihto kärsisi luonnollisestikin fyysisten kopioiden katoamisesta kaikkein eniten.

Nyt videopelimyymäläjätti GameStop on aloittanut taistelun digitaalista mediaa vastaan. Ketju on kieltäytynyt myymästä jatkossa pelikonsolipaketteja, joissa on mukana digitaalista materiaalia. Tämä tuskin tulee historian kulkua suuresti muuttamaan, mutta ainakin tempaus herättää keskustelua muutoksen hyödyistä ja haitoista.

Eräänlainen askel kohti fyysisestä mediasta luopumista otettiin jo meneillään olevan konsolisukupolven aikana, kun pelien mukana ennen tulleet ohjekirjat siirtyivät ajasta ikuisuuteen.

Lisää luettavaa