Kaipaatko joululahjavinkkejä? – Tässä viisi syytä, miksi lautapeli on kiistatta paras lahja!

Joulukuussa moni miettii, mitä antaisi lahjaksi perheenjäsenelle, kaverille, puolisolle tai naapurin mummolle. Mitäpä jos suklaarasian, sukkien tai mielikuvituksettoman lahjakortin sijaan antaisitkin lautapelin?

Listasimme viisi syytä, miksi lautapeli on paras mahdollinen joululahja.

1) Lautapeli on pitkäikäinen

Joulun alla puhutaan paljon tarpeettomasta kuluttamisesta ja turhan tavaran ostelusta. Toisin kuin moni muu lahja, hyvä lautapeli kestää vuosia, jopa vuosikymmeniä. Se ei vanhene edes samoin kuin videopelit vanhenevat konsolisukupolvien vaihtuessa. Lisäksi hyvästä lautapelistä tulee harvoin suoraan jätettä. Jos osat pitää tallessa ja kohtuullisessa kunnossa, sen voi aina myydä tai antaa eteenpäin. (Jätteenäkin valtaosan lautapelin osista voi muuten kierrättää.)

2) Lautapelillä ostat yhteistä aikaa

Lautapelien pelaaminen on sosiaalista. Se yhdistää ihmisiä, ja etenkin joulunaikaan lautapelit ovat hyvää ajanvietettä perheen tai ystävien kesken. Se on jotakin muuta kuin television tuijottamista. Kyllä se Lumiukko on jo nähty sata kertaa ja joulurauhakin julistetaan joka vuosi samalla kaavalla. Pelatkaa mieluummin jotain!

3) Pelaaminen on älykästä ajanvietettä

Jokainen muutakin kuin Kimbleä pelannut tietää, että lautapelit vaativat ajattelua – ja ne myös kehittävät sitä. Lautapelit edellyttävät strategista ajattelua ja ne kehittävät luovaa ratkaisukykyä. Lautapeli ei siis ole vain hauskaa ajanvietettä, vaan se on myös hyväksi aivoille. Lautapelejä on jopa esitetty soveltuviksi koulujen opetussuunnitelmaan (ainakin ulkomailla).

4) Jokaiselle löytyy sopiva peli

Lautapelien kirjo on hyvin monipuolinen. On Monopolin ja Scrabblen kaltaisia klassikoita, Rappakaljan tapaisia huumoripelejä, tai Carcassonnen ja Catanin kaltaista taktikointia. Klassikoista on myös uusia hauskoja versioita, kuten Star Wars Monopoli tai Risk: Lord of the Rings.

Jokaiselle löytyy siis sopiva peli, kunhan jaksaa vähän miettiä, millaiselle ihmiselle on peliä ostamassa. Lukemisesta tai ristikoista nauttiva voisi arvostaa Scrabblea, historiasta pitävä puolestaan vaikkapa 7 Wondersia, ja aivan kuka tahansa oppii rakastamaan Bohnanzaa (tai ”papupeliä”, kuten se tuttavallisesti tunnetaan). Haastavaa pelattavaa kaipaaville löytyy mammuttimaisia lautapelejä, kuten Arkham Horror, tai historiallisia klassikoita, kuten aasialainen Mahjong.

7 Wonders

Pelejä löytyy myös monenlaisille peliporukoille. Esimerkiksi Battle Sheep on nopea ”lastenpeli”, joka kuitenkin myös aikuista pelaajaa. Ja pariskunnille tiedoksi, että on olemassa myös kahdelle pelaajalle sopivia ja jopa erityisesti suunniteltuja pelejä, kuten 7 Wonders Duel tai Lord of the Rings Confrontation. Pelaaminen ei siis edellytä valtavaa, peleistä innostunutta kaveripiiriä.

5) Pelien ei tarvitse olla kilpailua

Jos vielä huolettaa, että harmistuvatko häviäjät ja seuraako joulun pelisessioista vain uusi perheriita, ole huoleti. On olemassa useita lautapelejä, joissa pelaajat eivät kilpaile keskenään, vaan he pelaavat yhteistyössä pelin sääntöjä vastaan. Esimerkiksi vuosia markkinoilla ollut Taru Sormusten herrasta -lautapeli on helppo ja suositeltava esimerkki tällaisesta pelistä. Jos on siis vaarana, että eno tai äiti menettää hermonsa kuitenkin, kannattaa satsata tiimipeliin.
*
Siinä viisi erinomaista syytä ostaa lautapeli. Suklaata osaa ostaa kuka tahansa ja joulukukkien hajusta saa vain päänsäryn. Käytä tänä vuonna mielikuvitusta ja osta lautapeli!

Lisää luettavaa