Kaikkien aikojen aliarvostetuimmat jääkiekkopelit retrolistauksessa

03.10.2013

Suomi on jääkiekkomaa, siitä ei pääse mihinkään. NHL 14 on myynyt jälleen uskomattomia määriä, ja NHL-kausikin on alkanut. Seuraavat kuukaudet vietetäänkin jääkiekkohuuman parissa ja yöunet jäävät vähiin, kun NHL-lähetyksiä tuijotellaan televisiosta kahvikupposen ääressä.

Nykyiset jääkiekkopelit ovat toki hyviä, mutta Tiltin toimitus listasi kaikkien aikojen aliarvostetuimmat jääkiekkopelit järjestykseen. Mukaan mahtui niin pc-puolen klassikkoja, Commodore 64 -hokeja kuin pelisarjoja, jotka jäivät lopulta EA:n mainion lätkän jalkoihin.

5. International Hockey

Tämän päivän pelaajalle International Hockey on ruma ja yksinkertainen. On kuitenkin otettava huomioon, että peli julkaistiin vuonna 1985. Tuolloin ei lätkäfaneilla liikoja vaihtoehtoja ollut, ja International Hockey -peliä tahkottiin Commodore 64 -tietokoneella tuntikaupalla etenkin MM-kisojen aikaan, Neuvostoliiton punakoneen voittaessa ottelun toisensa jälkeen.

4. Hat Trick

Hat Trick julkaistiin kolikkopelinä vuonna 1984, mutta Commodore 64:lle se ilmestyi vuonna 1987. Hat Trickissä oli ruudulla vain kaksi pelaajaa, jotka lämivät kiekkoa maaliin pienessä kaukalossa.

Pelin yksinkertaisuus oli kuitenkin sen hyve. Erityisen vallankumouksellista tuohon aikaan oli se, että jäälle jäi jälkiä pelaajien luistelusta. Täydelliseksi pelin teki erätauoilla ruudulle ilmestyvä zamboni.

3. Wayne Gretzky Hockey

Wayne Gretzky Hockey ilmestyi vuonna 1990 monille eri alustoille. Se on tänäkin päivänä yllättävän toimiva jääkiekkopeli. Sen tarkkuutta vaativa syöttöpeli oli tuolloin todella uutta, ja siitä puhuttiinkin tuolloin jääkiekkosimulaationa.

Pelin Amiga-versioon sai ladattua rosteripäivitykset, ja kätevät pelaajat editoivat peliin jopa suomalaisen SM-liigan – asia, joka oli tuolloin täysin uutta. Wayne Gretzky Hockey -peliä tahkotaan vieläkin joidenkin pelaajien toimesta, jotka peliin vuosikymmeniä sitten ihastuivat.

2. NHL Eastside Hockey Manager

Suomalaisen Risto ”Rez” Remeksen jääkiekkomanageripeli oli käytännössä Football Manager muunneltuna jääkiekkomaailmaan. Yhä tänäkin päivänä uskomattoman syvässä manageripelissä toimittiin jääkiekkovalmentajana, ja pelaajan piti hoidella niin ketjukoostumuksia, harjoituksia kuin kaikkea muutakin mahdollista maan ja taivaan väliltä.

1. NHL 2K10

Okei, listauksen ykkönen ei välttämättä ole retro sanan varsinaisessa merkityksessä – onhan se vasta neljä vuotta vanha peli. Se jäi aikoinaan kuitenkin rikollisen pienelle huomiolle, ja siitä muodostuikin 2K Sportsin jääkiekkosarjan joutsenlaulu.

Ongelma NHL 2K10 -pelissä olivat sen perusasetukset. Perusasetuksilla pelatessaan se oli villiä arcadelätkää, jolloin otteluissa mätettiin maaleja roppakaupalla. Vauhti oli muutenkin aivan mieletön, ja ensikertalainen oli pelin ääressä sormi suussa.

Pelissä oli kuitenkin vapaasti muokattavat slider-asetukset. Ja kun puhutaan vapaasti muokattavista tarkoittaa se NHL 2K10:n tapauksessa sitä, että pelin kaikkiin osa-alueisiin pystyi vaikuttamaan todella tarkasti. Pelin aktiivinen slider-yhteisö vietti kuukausia muuttelemalla peliasetuksia mahdollisimman hyviksi ja realistisiksi. Peliasetukset kykeni lataamaan pelin omilta servereiltä, jotka valitettavasti suljettiin viime vuonna.

NHL 2K10:n saa itselleen muutamalla eurolla pelikauppojen alennushyllyistä. Peli kannattaa ehdottomasti hankkia itselleen. Verkosta löytyy yhä slider-asetuksia pelille, ja ne voi ladata konsolilleen USB-tikun kautta. Myös tämän kauden pelaajarosteripäivitykset löytyvät verkosta, ja nekin voi helposti upottaa peliin USB-päivityksen välityksellä. Oikeilla asetuksilla NHL 2K10 on yhä kaikkien aikojen realistisin jääkiekkopeli.

Lisää luettavaa