Jurassic Worldin kunniaksi: Jurassic Parkista on ilmestynyt vuosien varrella liuta loistavia ja kamalia lisenssipelejä

Jurassic Park -pelien 22-vuotiselle taipaleelle mahtuu niin onnistumisia kuin floppejakin.

12.06.2015

Jurassic Park -elokuvasarjan neljäs osa Jurassic World sai ensi-iltansa tänään, joten mikäpä olisi parempi aika kurkistaa elokuvasarjan historiaan pelipuolella. Ensimmäiset Jurassic Park -pelit julkaisi pelikehittäjä Ocean Software heti vuonna 1993 ensimmäisen leffan ilmestyessä.

Ensimmäisestä pelistä ilmestyi kolme hyvin erilaista versiota: Nintendo (NES) ja Gameboy saivat oman versionsa, joista jälkimmäisestä puuttui lukuisia tasoja. Super Nintendon peli puolestaan yhdisteli isometristä pelimuotoa ja first person -kuvakulmaa. SNES-versiosta graafisesti kehittyneempi versio julkaistiin PC:lle ja Amigalle.

Kaikista kolmesta voit katsoa pelinäytteitä alta. Kummallista kyllä, Nintendo-pelien sisältö muistutti ainakin osittain enemmän Michael Crichtonin alkuperäistä romaania kuin Steven Spielbergin elokuvaa, jonka siivellä ne markkinoitiin.

Myös dinosauruksella päästiin pelaamaan vielä samana vuonna. Sega Mega Driven peli sisälsi kaksi moodia, joista ensimmäisessä pelattiin Jurassic Parkin päähenkilö Alan Grantilla ja toisessa Velociraptorilla. Toisin kuin Oceanin pelit, Segan peli oli perinteinen side-scroller, joka sekin lainasi vapaasti elementtejä myös Crichtonin kirjasta.

Seuraavana vuonna Mega Driven peli sai myös jatko-osan, Jurassic Park: Rampage Edition, jossa sekä Grant että Velociraptor yrittävät paeta dinosaurussaarelta.

Sega tuotti Jurassic Parkista myös Sega Mega-CD -pelin, joka puolestaan oli point-and-click -seikkailu. Vuonna 1994 sarja sai myös ensimmäisen arcade-räiskintänsä, joka sai sitten jatkoa elokuvan jatko-osien myötä. Molemmista näet pelinäytteet alta.

Ennen elokuvan jatko-osaa The Lost World: Jurassic Park (1997) Ocean ehti julkaista oman tasohyppelyjatko-osansa Jurassic Park 2: The Chaos Continues, ja ehtipä alkuperäinen leffa taipua jopa nykyisin lähes tuntemattomalle 3DO Interactive Multiplayer -konsolillekin.

Uuden elokuva myötä virallisen lisenssipelin kehittäminen siirrettiin DreamWorks Interactivelle, jonka emoyhtiötä Spielberg oli ollut perustamassa. Lopputuloksena syntyi PlayStationille ja Sega Saturnille julkaistu konsolipeli, joka oli sivulta kuvattu tasohyppely kolmiulotteisissa maisemissa. Pelissä pääsi pelaamaan niin dinosauruksilla kuin ihmiselläkin, mutta se ei saanut kovin hyviä arvioita ilmeisesti lähinnä epätarkan pelattavuuden vuoksi.

The Lost World: Jurassic Park jäi kuitenkin pelihistoriaan ensimmäisenä pelinä, joka sisältää täyden orkesterin soittaman soundtrackin. On sekin jotain.

The Lost Worldin aikoihin Jurassic Park -pelit tekivät jälleen uuden aluevaltauksen, tällä kertaa strategiapelien genressä. Jurassic Park: Chaos Island yhdisteli roolipeliä ja strategiaa ilmeisen onnistuneesti, sillä peliä on jopa ylistetty yhdeksi parhaimmista Jurassic Park -peleistä. Kaikkein hämmästyttävintä on, että peliin saatiin ääniksi elokuvien alkuperäiset näyttekijät Jeff Goldblumista Richard Attenboroughin.

Vuotta myöhemmin ilmestyi puolestaan FPS-peli Jurassic Park: Trespasser, josta olisi voinut tulla osa pelihistoriaa, sillä peli oli ajalleen erittäin kunnianhimoinen ja sen kerrotaan jopa inspiroineen Half-Lifen tekijöitä. Pelikehittäjiä kuitenkin painostettiin julkaisemaan peli samanaikaisesti The Lost Worldin VHS-julkaisun kanssa, joten peli tuli markkinoille keskeneräisenä ja siitä tuli valtava floppi. Alta voit katsoa pätevän historiakatsauksen pelistä.

Vuonna 1999 ilmestyi Jurassic Parkiin perustuva taistelupeli Warpath: Jurassic Park PlayStationille. Pelin grafiikat olivat ajalleen hyvät, mutta dinosauruksien kokoa oli skaalattu lähemmäs toisiaan ja kriitikot pitivät peliä kehnompana kuin hirviömättöpeli Primal Rage, johon sitä helposti verrattiin.

Jurassic Park III (2001) toi sekin vanavedessään liudan pelejä markkinoille. Tällöin ilmestyi muun muassa enimmäinen Theme Park World -henkinen rakentelupeli Jurassic Park III: Park Builder, jossa pelaaja pääsi siis rakentamaan oman dinosauruspuistonsa. Samaa teemaa jatkettiin vuonna 2003 Jurassic Park: Operation Genesis -pelissä.

Jurassic Park III:n yhteydessä julkaistiin ensi kertaa myös nuoremmille pelaajille suunnattuja pelejä, kuten Jurassic Park III: Dino Defender, mutta ehkä kammottavin tuotos oli Game Boy Advancelle julkaistu Jurassic Park III: The DNA Factor. Aneemista side-scrolleria haukuttiin niin graafikoista, pelattavuudesta kuin musiikistakin, ja sillä onkin Metacriticissä murskaava 44/100 keskiarvo.

Vuonna 2011 Jurassic Park -franchiseen puhallettiin uutta elämään Telltale Gamesin toimesta. Alunperin episodipeliksi suunniteltu Jurassic Park: The Game julkaistiin lopulta samalla kertaa kokonaisuudessaan Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle, PC:lle ja Macille.

Ensimmäisen elokuvan yhteyteen ja sen jälkeiseen aikaan sijoittuva tarina oli hyvä idea, mutta valitettavasti peli ei saanut kovin imartelevia arvosteluja millään alustalla. Esimerkiksi GameSpotin kriitikon mukaan Jurassic Parkin tarinaa oli hauska seurata, muttei kovin hauska pelata. Sen keskiarvo on Metacriticissä alustasta riippuen 53-60. Pelin koko vajaat neljä tuntia kestävään tarinaan voit kurkistaa alta.

Tuorein ja viimeisin lisäys listaan on tietenkin tänään ilmestynyt Lego: Jurassic World, joka nimestään huolimatta sisältää kaikkien neljän Jurassic Park -leffan tapahtumat. Toivottavasti Lego-versio saa paremman vastaanoton kuin monet edeltäjänsä. Tässä vielä pelin traileri.

Lisää luettavaa