Huippupeli joutui sensuurin kynsiin – mukana tärkeä historiikki Suomen viihdeharrastajien taistelusta sanan- ja taiteenvapauden puolesta

25.06.2013

Saints Row IV on Volition, Incin tekemä ja Deep Silverin elokuussa julkaisema peli. Edelliset osat ovat yltäneet miljoonamyyntiin, ja niitä on hehkutettu anarkistisiksi, GTA-henkisiksi avoimen maailman toimintapläjäyksiksi.

Saints Rowt eivät ole koskaan ottaneet itseään liian vakavasti, ja pelien huumori on aina ollut sysimustaa. Väkivaltaa ja todella typeriä vitsejä on riittänyt enemmän kuin tarpeeksi.

Saints Row IV sisältää kaikkia yllä mainittuja osasia sen verran paljon, että Australian sensuuriviranomaiset päättivät kieltää pelin julkaisun saarivaltakunnassa kokonaan. Tämä siis siitäkin huolimatta, että tänä vuonna maassa höllättiin sensuuriperiaatteita ja otettiin käyttöön uusi K18-ikäraja.

Kieltopäätöksessään sensuurilautakunta kertoi kiellon syyksi järjettömän väkivallan, seksin näyttämisen, huumeiden vetämisen ja ylipäänsä kaikkien mahdollisten moraalisten koodien rikkomisen.

*

Eipä siitäkään ole kauaa, kun Suomessa elettiin vielä samanlaisen sensuurin alla. Vuonna 1990 Suomessa perustettiin Gorehound-niminen elokuvalehti. Kaksi vuotta tästä lehden toimimiehet perustivat Dark Fantasy ry:n, jonka pääasiallinen tarkoitus oli edistää elokuvaharrastajien taistelua elokuvasensuuria vastaan.

Vuonna 1998 yhdistys luovutti Suomen hallitukselle adressin aikuissensuurin poistamiseksi. Adressin oli allekirjoittanut yli 20 000 nimeä. Tämä tapahtui ennen Internetiä ja helppoja nettiadresseja, joten saavutus oli melkoinen.

Vuonna 2001 lakia muutettiin niin, että elokuvia ei enää leikelty kelvottomaan kuntoon, vaan aikuisille tarkoitetuille väkivaltaisille elokuville lykättiin K18-ikärajaluokitus. Niiden sisältöön ei enää leikkuusaksilla puututtu.

Sensuuriaikakaudella elokuvia leikattiin sensuuriviranomaisten toimesta milloin mistäkin syystä lähes mielivaltaisesti. Väkivaltaiset kohtaukset pätkittiin aina pois, mutta esimerkiksi vuonna 1988 julkaistua Rambo III -elokuvaa leikattiin aikoinaan noin 20 minuuttia niin väkivallan takia kuin myös ulkopoliittisista syistä. Elokuvassa neuvostosotilaat esitettiin sadistisina pahiksina, ja itään päin kumartavassa Suomessa tällainen ei tuolloin käynyt päinsä.

Lisää luettavaa