Strategiasuosikin keskinkertainen hyökkäys – arvostelussa Fire Emblem Warriors

Kotisohvien sotataktikoiden kestosuosikki Fire Emblem kokeilee siipiään reaaliaikaisen sodankäynnin saralla. Faneille suunnattu paketti yhdistää nostalgiaa uusiin tuuliin. Onnistuuko paketti valloittamaan strategiamestareiden sydämet?

22.11.2017

Dynasty Warriors -sarja porskuttaa jo yhdeksättä osaansa kohti, mutta samainen tekijätiimi on onnistunut vuosien varrella tuomaan sapluunansa myös muihin pelisarjoihin. Dragon Quest Heroes -kaksikko ja Hyrule Warriors olivat sen verran menestyksekkäitä suorituksia, että seuraavaksi vuoroon marssitettiin Fire Emblem. Tällä kertaa kikkakirjan sisältö ei kuitenkaan onnistu tyydyttämään kuin osittain.

Fire Emblem Warriors ei lähde muuttamaan Warriors-sapluunaa. Kyseessä on jälleen rehellisen sotaisa hack’n’slash, johon yhdistellään kevyitä roolipelielementtejä. Puitteet ja hahmot ovat luonnollisesti poimittu Nintendon strategiahelmen pitkältä uralta. Fire Emblem -konkarit kokevatkin monia nostalgisia hetkiä, kun matkan varrella törmätään tuttuihin sankareihin pelisarjan eri osista. Aivan kaikki suosikkipärstät eivät ole mahtuneet remmiin, mutta Marthin ja Chromin kaltaiset velikullat piristävät peli-iltoja muutamista puuttuvista tähdistä huolimatta.

Tuore teos keskittyy Aytolis-kuningaskuntaan, jonka tulevat hallitsijat Lianna ja Rowan joutuvat vaihtamaan edustustehtävien kuosit sotavermeisiin. Rauhaisan valtakunnan seesteisyys on pelkkä kaunis muisto, kun vihollisotukset hyökkäävät idylliseen kaupunkiin. Sisaruskaksikko pakenee kotoaan setvimään tapahtunutta 20 tehtävän mittaisen kampanjan ajaksi.

Vaikka tehtävien välillä höpötellään syntyjä syviä, Fire Emblem Warriorsin ydin on taistelutantereella. Kuten sarjassa yleensäkin, myös tällä kertaa muutaman sankarin joukko kohtaa sotakentällä tuhansien sotilaiden vahvuisia armeijoita. Onneksi laatu korvaa määrän, sillä riviviholliset kaatuvat pelkästä tuimasta katseesta. Jokainen miekanisku kellistää kymmeniä solttuja, joten tyypillisesti roiman kymmenen minuutin mittaisessa tehtävässä ehtii aiheuttamaan konnaköörille miesvajetta helposti useammankin tuhannen sotilaan edestä.

Sotiminen on tehty äärimmäisen simppeliksi. Reaaliaikaisella taistelukentällä ei tarvita käytännössä kuin kahta eri perusiskua. Siinä missä kevyempi heilautus lähtee selkärangasta salamana, raskas huitaisu aiheuttaa enemmän vahinkoa. Riittävän iskusatsin jakamisen jälkeen voi vielä kylvää tuhoa erikoistylytyksellä, jolloin ratsumies ravaa vihollisjoukon keskelle tekemään tuttavuutta entistä suuremman vihollisjoukon kanssa.

Vaikka seikkailun alussa valitaankin oma sankari, taistelukentällä saa loikkia vapaasti soturin ohjaksista toiseen. Auttamattoman typerä tekoäly pakottaa myöhemmissä tehtävissä vaihtamaan hahmoa tämän tästä, sillä sodan kriittisiä käänteitä ei parane luottaa kaverien varaan. Onneksi tovereista on hyötyäkin: kuten Warriors-sarjassa yleensäkin, myös tällä kertaa hahmot voivat linkittyä toisiinsa. Toisen suojeleminen, parantaminen ja jeesaaminen syventää hahmokaksikon suhdetta, jolloin tarinaan aukeaa ylimääräisiä dialogipätkiä.

Vaikka rivisotilaista ei ole haastetta nimeksikään, taistelukentällä on syytä kipittää nopeaan tahtiin. Sotatantereen eri puolilla tapahtuu milloin mitäkin, joten esimerkiksi selustaan marssineen vahvistusjoukon kauniit suunnitelmat täytyy käydä kaatamassa omatoimisesti. Kavereitakin voi käskyttää, mutta systeemiä vaivaa lievä kankeus. Lisäksi erilliset pomotaistelut aiheuttavat toisinaan päänvaivaa – joskin hyvällä tavalla. Lopputulos on lopulta viihdyttävää mätkintää, vaikka liiasta syvyydestä ei voidakaan peliä syyttää.

Mikäli Fire Emblem Warriorsissa olisi kyse pelkästään sotamätkinnästä, teos olisi auttamattomasti liian sisältököyhä. Onneksi tekijät ovat tiedostaneet asian, joten peliin on ympätty kevyttä roolipelaamista. Kaatuneilta vihollissotilailta saatuja sotasaaliita käytetään hahmojen kykypuiden täyttämiseen. Varsinaista strategiaa ei juuri ole mukana, sillä suurin osa avattavista ominaisuuksista on vain pieniä hienosäätöjä tehokkuuteen tai sietokykyyn. Mikäli grindaaminen ei maistu, hahmojen tasoja voi myös ostaa rahalla. Kaikkinensa roolipelielementit ovat keveydestään huolimatta mukava pikkulisä.

Paketin läpäisemiseen saa helposti kulumaan noin parikymmentä tuntia, sillä taisteluiden hinkkaaminen on krääsän ja tasojen takia varsin suotavaa. Hetkittäin puuduttavalta toistolta tuntuvaa hinkkaamista ei ainakaan helpota se, että teos pyörii teknisesti sangen suurpiirteisesti. Ruudunpäivitys ottaa etenkin suurimmissa viholliskohtaamisissa osumaa. Vaikka tekniikkamurheet eivät aiheuta tappioita tai muuta katastrofaalista, ongelmat ärsyttävät silti kerta toisensa jälkeen.

Teos on onneksi audiovisuaalisesti komeaa katsottavaa. Hahmot ovat yksityiskohtaisia, taistelutantereilla piisaa sotilaita ja ääninäyttelykin on varsin hyvällä tolalla. Harmillisesti valikkorakenteiden opettelu ottaa aikansa, sillä sisältöä ja säädettävää on pelin yksinkertaisuuden huomioiden poskettoman paljon.

Fire Emblem Warriors on mittatilaustyö niin Fire Emblemin kuin Dynasty Warriorsinkin faneille. Mikäli tutut hahmot ja mekaniikat eivät häiritse, kyseessä on perusviihdyttävää mätkintää useamman illan ratoksi. Vaikka vuoropohjaisuudestaan tunnettujen strategiasankareiden piipahdus reaaliaikaisella tantereella on mukava poikkeus pääsarjalle, paketti tuntuu silti turhan mitäänsanomattomalta ja keskinkertaiselta. Useamman pelisession aikana huomasi, että varttia aiemmin nähdyt tapahtumat olivat jo ehtineet hylätä muistisopukat lopullisen tuntuisesti. Fire Emblem Warriors on mukava paketti hack’n’slashin faneille, mutta muiden kannattaa suunnata katse Switchin muuhun tarjontaan – esimerkiksi ensi vuonna ilmestyvään Fire Emblem -pääsarjan osaan.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Lisää luettavaa