Steampunkahtavaa tasohyppelyä twistillä – ennakossa The Watchmaker

Chileläisen indiestudion ensimmäinen PC-julkaisu The Watchmaker tarjoaa steampunk-teemaan verhoiltua tasohyppelyä PC-pelaajille syyskuussa. Pelimekaniikoiltaan monipuolinen paketti sisältää juuri sopivasti uusia ideoita erottuakseen yltäkylläisestä seikkailupelitarjonnasta edukseen.

31.08.2017

Aiemmin mobiilipeleihin keskittynyt Micropsia Games on julkaisemassa ensimmäistä isompaa titteliään, The Watchmakeria, syyskuussa 2017. Ensimmäisenä PC:lle julkaistava steampunk-henkinen seikkailupeli on tarkoitus tuoda myöhemmin myös konsoleille. Tilt pääsi Gamescomissa pikaisesti testaamaan tätä tasohyppelyä, ongelmanratkaisua ja toimintaa yhdistelevää pakettia.

Watchmakerin maailmassa on viisi erilaista kellotorniin ja sen huoltokäytäviin sijoittuvaa aluetta, joita pelaaja pääsee enemmän tai vähemmän vapaasti tutkimaan. Välillä eteenpäin päästäkseen täytyy tasopeleille ominaiseen tyyliin ratkaista erilaisia pulmia tai pomppia tarkalla ajoituksella liikkuvilta tasoilta toisille. Toimintaa ei kuitenkaan ole unohdettu: aikatornin ympäristö kuhisee vihollisia, joita vastaan on suorien taistelutaitojen lisäksi käytettävissä monenlaisia väistö- ja välttelytaktiikoita. Pomotaistoja on niin ikään luvassa runsaasti, kuten myös mahdollisia taktiikoita niiden päihittämiseen. Kaiken kaikkiaan Watchmakerissa on kiinnitetty paljon huomiota pelattavuuden monipuolisuuteen.

Tarinan keskiössä on Alexander, jättimäisen aikaa hallitsevan kellotornin vartija. Rutiininomainen hammasrattaiden öljyäminen ja kiristäminen keskeytyy, kun joku sabotoi tornin hienovaraisen mekaniikan. Kun koneisto ei toimi, ajankulku koko universumissa lähtee raiteiltaan tuoden maailmanlopun aivan kulman taakse. Sankari lähtee luonnollisesti selvittämään vian lähteitä ja korjaamaan kellon mekanismeja ennen kuin on liian myöhäistä. Tuhotyön aiheuttamat muutokset sekuntien tikitysnopeudessa vaikeuttavat tehtävää entisestään, sillä Alexanderin kiihtyvä ikääntyminen lyhentää koneiston korjaamiseen käytettävissä olevan ajan miltei olemattomiin.
Tutkimusmatka kellon uumeniin paljastaa pikkuhiljaa enemmän niin mysteerisestä turmelijasta kuin tornin ja sen vartijan historiastakin. Kehittäjien mukaan tarina ja taustajuoni ovat tärkeässä osassa kokonaisuutta: mysteerin luvataan uppoavan tehokkaasti pintaa syvemmälle pelin edetessä.

The Watchmaker ottaa uniikin otteen tuttuihin pelimekaanikoihin: normaalin elämämittarin sijaan seikkailua rajoittaa torninvartijan ikä. Alexanderin selässä pyörivä laskuri näyttää ikävuodet, jotka pyörivät kiihtyvää tahtia ylöspäin mitä enemmän aikaa kuluu. Myös erilaiset aktiviteetit ja vihollisten kohtaaminen kieputtelevat ikänumeroita suuremmiksi. Kun 90 vuoden rajapyykki saavutetaan, hahmo kuolee. Kuolema ei kuitenkaan ole kaiken loppu, vaan Alexander herää uudestaan henkiin viimeksi aktivoidulta tallennuspisteeltä. Erikoisuutena tallennuksessa on se, että universumi ei kelaudu takaisin edelliseen tallennukseen. Sen sijaan ratkaistut palapelin palaset ja suoritettu eteneminen säilyy siinä tilassa kun se oli kuollessakin. Täysin rankaisematonta kuoleminen ei kuitenkaan ole – uudelleenherääminen kelaa ikälaskuria taaksepäin vain murto-osan. Kun iän rajapyykki häämöttää koko ajan lähempänä, sen hallintaan tarvitaan muita kikkoja. Luonnollisestikin Alexanderilla on kellotornin vartijana useampikin ässä hihassaan: sankarilla on esimerkiksi mahdollisuus kelata aikaa pieni hetki taaksepäin tai hidastaa sen kulkua. Erilaiset aikaan ja universumin muokkaamiseen liittyvät voimat antavat omanlaisensa mausteen palapelien selvittämiseen.

Seikkailun alueista päästettiin näkemään yksi: massiivisen aikatornin koneisto. Tällä tasolla steampunk-teema on erityisen vahvasti esillä: maailma on erilaisten muttereiden, höyryä sylkevien putkien ja ruosteenpunaisten hammasrattaiden sekoitus.
Teema toistuu vahvasti myös hahmojen suunnittelussa. Alexanderin kantaman ikäkoneiston lisäksi kellotornin huoltokäytäviä kansoittaa toinen toistaan erikoisemmat robottiötökät ja härvelit.
Myös ajan kulumisen merkitys sekä erityisesti vartijan ikääntymisen vaikutukset on tuotu näkyvästi esiin ympäristön ja hahmojen näyttäytymiseen. Mitä korkeammalle Alexanderin ikälaskurin numerot nousevat, sitä vanhemmaksi tämän ulkoasu muuttuu: hiukset harmaantuvat ja putoavat päästä, minkä lisäksi liikkuminen kankeutuu ja hidastuu. Myös näkökyky heikkenee iän myötä ja ympäristön yksityiskohdat sumenevat samaa tahtia. Kun ajan pyörää saa säädettyä taaksepäin, nuoruuden vetreys palaa, näkökyky tarkentuu ja hiukset kasvavat takaisin päähän. Iän tuoma vaihtelu niin hahmossa kuin ympäristön havainnoimisessakin antaa mukavaa variaatiota pelikokemukseen.

Pelkästään lyhyenkin testin perusteella vaikuttaa siltä, että Micropsia Games on saanut kasaan erittäin toimivan kokonaisuuden. Steampunk-teema hivelee silmiä, palapelit ovat aikavoimien kanssa mielenkiintoisia ja haastetta on varmasti tarpeeksi myös tottuneelle pelaajalle. Lisäksi tarinallista sisältöä on luvattu runsaasti muun seikkailun tueksi, joten The Watchmakerissä on varmasti mielenkiintoista tekemistä vähän jokaiselle.

Tulossa syyskuussa 2017: PC. Myöhemmin: PlayStation 4 & Xbox One

Lisää luettavaa