Sanat ovat miekkaa mahtavampia – arvostelussa Spellspire

Sana- ja roolipelejä yhdistelevä kotimainen Spellspire saapuu isolle ruudulle, jolloin vieruskaverikin voi ottaa osaa sanasotaan.

28.07.2017

Mobiilialustoilla aiemmin nähty ja vastikään PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja PC:lle julkaistu Spellspire on tamperelaisen 10tons-yhtiön peli, jossa sanat ovat kirjaimellisesti miekkaa väkevämpiä zombienlahtaajia.

Spellspiren juoni ja pelimekaniikka ovat varsin yksinkertaisia ja helposti omaksuttavia. Pelaaja ohjaa velhoa, joka yrittää selviytyä luurankoja, zombeja ja muita örkkejä vilisevän tornin kattotasanteelle. Taisteleminen tapahtuu kymmenestä kirjaimesta koostettavien englanninkielisten sanojen avulla. Kun pelaaja saa muodostettua sanan, iskee velho taikavoimillaan vihollista vastaan. Mitä pidempi sana, sen tehokkaampia iskuista tulee.

Tornin ensimmäiset kerrokset ovat helppoa kauraa, mutta myöhemmin eteen hyökkääviä vahvempia vihollisia ei niin vain tyrmätäkään. Siitä pitää huolen lyhyt aika, jonka sisällä sanat pitää naputella ruudulle. Jos aika kuluu loppuun, iskevät tornia puolustavat rumilukset välittömästi takaisin. Pikkupomojen iskut tainnuttavat velhon lähestulkoon heti.

Jokaisesta vihulaisesta pelaaja ansaitsee kultakolikoita, joilla voi päivittää velhon hattuja, taikasauvoja ja muita varusteita pelin omassa kaupassa. Roolipelielementit ovat kevyitä, mutta niiden avulla eteneminen sujuu selvästi jouhevammin. Strategiaansa voi myös hioa vaikkapa säästelemällä pidempiä sanoja kentän loppuun.

Spellspiren sanavarasto on hulppean kattava, eikä peli hyljännyt montaa ehdotusta. Peli kelpuuttaa yksikkö- ja monikkomuodot erillisinä sanoina, minkä lisäksi myös tuhmemmat ilmaisut menevät seulasta läpi. Kentän lopussa näytetään pisin mahdollinen sana, joista useat ovat kielimiehillekin outoja.

PlayStation 4:lla testattuna Spellspire yllätti kontrollien toimivuudella ja nopeudella, vaikka lopputulos ei mobiililaitteiden kosketusnäytön näppäryyteen ylläkään. Konsoli-Spellspiren sopivuus kaksinpeliksi oli sekin positiivinen yllätys. Sanataisteluun tulee uutta vivahdetta, kun pelikaveri huutelee vierestä sopivat sanat, jolloin yhteistyö voi tuottaa nopeampia iskuja.

Visuaalisesti Spellspire näyttäytyy simppelinä ja nättinä. Pelin helposti huomattava mobiilitausta ei häiritse. Paavo Härkösen musiikki ansaitsee erityismaininnan, sillä sen tunnelma ja tarttuvuus voisi soveltua isommankin budjetin peliin.

Spellspire koukuttaa mukavasti, mutta sen samankaltaisena pysyvä mekaniikka alkaa puuduttaa kymmenien tornikerrosten jälkeen. 10tonsin sanataistelupläjäys on parhaimmillaan lyhyissä annoksissa.

Älynystyröitä hierova ja mainion omaperäinen kevyt-mashup on tervetullut lisä kotimaiseen pelivalikoimaan.

Saatavilla: PC, PlayStation 4 (testattu), PS Vita, Xbox One
Ikäraja: 3 (PEGI)

Lue myös 10tonsin Jaakko Maaniemen haastattelu tästä!

Lisää luettavaa