Megarace 3

08.02.2002

Silloin tällöin pelikaupoissa on vilissyt pelejä, joissa futuristiset ajokit kilpailevat toisiaan vastaan mitä ihmeellisimmillä radoilla. PC-puolella näitä pelejä ei suuremmin ole ollut, mutta nyt futurististen ajopelien joukkoon porhaltaa Megarace-sarjan kolmas osa. Aiemmat Megaracet ovat olleet niitä pelejä, joita ei välttämättä olisi tarvinnut julkaista ollenkaan. Ensimmäinen osa oli vielä joten kuten kasassa, mutta Megarace 2 kynti pohjamudissa. Nyt Cryo Interactive pyrkii nostamaan Megaracen pelimaailman kuumimmaksi nimeksi, mutta miten hommassa loppujen lopuksi kävi? Me selvitimme asian.

Megarace 3 jatkaa samalla linjalla edeltäjiensä kanssa muuttamalla aiempien pelien ideaa vain nimellisesti. Megarace on tulevaisuuden kansanhuvi, jossa taitavat pilotit mittelevät toisiaan vastaan mitä eriskummallisimmilla radoilla. Kyseessä ei ole mikään rehti ja reilu kilpa-ajo, vaan radan varrelta voi napata mukaansa useita erilaisia aseita, joilla vastustajien menoa voi jarrutella. Lisäksi radalta löytyy suojia, turboa sekä muita jippoja, jotka edesauttavat pelaajan menestystä. Tämän kaiken teille selostaa Lance Boyle, kyyninen selostaja, jonka seurassa Matti Kyllönenkin jäisi toiseksi.

Pelistä löytyy parisen kymmentä rataa sekä 12 erilaista alusta. Radoilta löytyy paljon vaihtelua ja ne ovat täynnä looppeja ja sen sellaisia. Koska kyseessä on tulevaisuuteen sijoittuva peli, kulkevat myös alukset melkoista haipakkaa. Valitettavasti vauhdin tunne ei ole aivan huippuluokkaa ja todella kovan vauhdintunteen saa aikaiseksi vain käyttämällä turboa. Aluksissa on myös kolme erilaista moodia, hyökkäys-, puolustus- sekä turbo-moodit. Hyökkäysmoodissa pelaaja voi käyttää radalta löytyviä aseita, puolustusmoodissa voi suojautua vastustajan hyökkäyksiltä ja turbo-moodissa alus kulkee normaalia kovempaa. Pääsääntöisesti valtaosa kisasta tulee kuitenkin vietettyä turbo-moodissa, sillä mikäli vastustajat pysyvät tarpeeksi kaukana, eivät he myöskään osu pelaajaan. Mikäli pelaaja kuitenkin sattuu jämähtämään joukon hännille, voi hyökkäysmoodista tulla varteenotettava vaihtoehto. Moodien lisäksi alusten ominaisuudet on jaettu huippunopeuteen, kiihtyvyyteen, jarrutukseen, ohjattavuuteen, kestävyyteen sekä energiaan, jota alus käyttää eri aktivoidessaan eri moodeja. Alusten väliset erot ovat ihan tarpeeksi suuret vaikuttaakseen pelaajan valintoihin eikä joukosta löydy yhtään super-alusta, joka kuoppaisi kaikki muut alleen.

Pelimoodeja Megaracesta löytyy neljä. Mukana on Arcade-, Catastrophe-, harjoittelu- sekä uramoodi. Arcadessa pelaajan on sijoituttava kolmen parhaan joukkoon päästäkseen seuraavaan kenttään. Mikäli pelaaja epäonnistuu kolmesti, on koko roska aloitettava jälleen alusta. Catastrophe on puolestaan hieman mielenkiintoisempaa hupia. Siinä pelaaja kaahaa maastossa, joka on täynnä esteitä ja ansoja, joita pelaajan pitäisi vältellä. Catastrophe-moodissa on tiettyjä tavoitteitakin, mutta pääasia on kovaa ajaminen ja radan selvittäminen ilman aluksen hajoamista. Tässä pelimoodissa joutuu hieman taktikoimaankin, sillä aluksen puolustusmoodi saattaa osoittautua hyvinkin tärkeäksi, kun valtavat kivenlohkareet uhkaavat murskata pelaajan aluksen. Harjoittelumoodista tuskin tarvitsee kovin paljoa kertoa, siinä pelaaja pääsee yllättäen kehittämään omia kilpailutaitojaan. Uramoodissa pelaaja kilpailee seitsemässä kilpailussa keräten mahdollisimman paljon pisteitä. Lisäksi omaa kilpuriaan voi kehittää ja parannella, niin kuin uramoodeissa niin usein on tapana. Uramoodi on periaatteessa pelin mielenkiintoisinta antia, mutta tämänkin kohdalla sen mielenkiinnon kanssa on vähän niin ja näin.

Graafisesti Mega Race 3 on ihan näyttävä, mutta kuten edellä aihetta sivusin, olisi vauhdin tunnetta voinut olla enemmän. Joka tapauksessa erilaisia efektejä löytyy yllin kyllin ja ne ovat ihan näyttävästi toteutettujakin. Ratadesign on ihan kelvollista. Osa radoista on todella psykedeelisen oloisia kirkkaine väreineen ja outoine ympäristöineen. Muutamat radat ovat puolestaan huomattavasti hillitympiä ja värimaailmaltaan synkempiä. Megarace 3 on täynnä välivideoita, joissa Lance kertoo esimerkiksi seuraavan ajosession tehtävän. Välivideoiden laatu ei ole kovin hyvä, mutta kyllä niitä katselee jos unohtaa Lancen.

Kuten niin monissa peleissä, myös tässä äänimaailma onnistuu vain välttävästi. Taustalla jytkyttävä teknohumppa on mitä on ja alusten äänet ovat epämääräisiä suhinoita. Pohjanoteerauksen vetää Megarace-tapahtumien selostaja Lance Boyle, jonka jutut ovat aivan järkyttäviä kuunneltavia. Wannabe-hauskat jutut seuraavat toisiaan ja Lancen kyynisyys vetää niin pahasti överiksi, että oikein hirvittää. Lancen jutut eivät rajoitu vain välivideoihin, vaan pelin aikana Lance heittelee omia kommenttejaan, jotka alkavat toistaa itseään noin viiden sekunnin pelin jälkeen. Toisaalta joku saattaa pitääkin tällaisista jutuista, joten muistakaa, että tämä on vain yhden ihmisen mielipide.

Megarace 3 on todella väljä paketti, joka kyllä paljon pelattavaa, mutta peliin ehtii kyllästyä jo tutustumisvaiheessa. Pelissä ei vain ole mitään onnistunutta. Alusten ohjattavuus on melko huonoa ja vaikka radat ovatkin ihan kivoja, eivät alukset istu niille kovinkaan hyvin. Graafisesti homma on sentään hanskassa. Kaiken huonon kruunaa selostajamme Lance Boyle, jonka höpinät ja näyttelijänlahjat eivät kelpaisi edes ö-luokan elokuvaan. Yhteen lauseeseen tiivistettynä voisikin sanoa, että Megarace 3 tarjoaa hintansa verran roskaa.

Lisää luettavaa