Fantasioita kuukausimaksulla – katsauksessa Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Suosikkisarjan katastrofaalisessa tilassa vuonna 2010 julkaistu massiivimoninpeli porskuttaa vieläkin. Onko kyseessä löyhästi emosarjaan sidottua moninpeligrindailua vaiko täysverinen Final Fantasy -kokemus?

16.04.2020

Pian julkaisunsa jälkeen kokonaan uudelleen rakennettu Final Fantasy XIV on pelialalla melkoinen outolintu. Täytenä pannukakkuna pelaajat karkoittanut ja arvostelijat nauramaan saanut teos päätettiin vastoin alan yleisiä toimintamalleja pitää hengissä. Parin vuoden lisäkehityksen, uudelleenstrukturoinnin ja yleisen hionnan jälkeen A Realm Reborn lisänimen saanut paketti nousi alkuteoksen tuhkista kuin kokkolintu konsanaan. Eorzean tasangoille tasaiseen tahtiin valuneet seikkailijat ovat nostaneet hiljalleen koko teoksen suosituimpien yhä käynnissä olevien massiivimoninpelien joukkoon. Lähes kaikkia sarjan numeroituja ja isoa osaa numeroimattomista peleistä pelanneena päätin vihdoin ottaa riskin ja hypätä moninpelikentille kokeilemaan kannuksiani.

Kohtalaisen monipuolisesta hahmonluontivaiheesta selvittyään eteen aukeavat maisemat ja valikot ovat suorastaan lannistava. Ruudulla on auki tekstimääräistä informaatiota pienen romaanin verran, ja kun kartalla näkyvät tehtävämerkitkin ovat eri kokoisia, näköisiä ja värisiä, ahdistus kouraisee syvältä. Aloittelijalle saattaa olla hetken aikaa vaikeuksia hahmottaa selkeä suunta ja yleensä koko touhun päämäärä. Hissukseen hommat kuitenkin selkenevät ja muutaman tunnin jälkeen puuhastelu alkaa tuntua jo huomattavasti lähestyttävämmältä. Käyttöliittymä ja visuaalinen ulkoasu on selvästi suunniteltu konsolikoheltajat huomioiden. Pienen harjoittelun jälkeen ne tuntuvat juuri ohjaimelle sopivilta. Ihailtavasti konsolipuolellakin pääsee vapaasti säätämään valikoiden ja ruudulla näkyvien infopalkkien kokoa, muotoa, näkyvyyttä ja sijaintia vapaasti.

Tarinan puolesta A Realm Reborn on ihan ehta ja aito Final Fantasy. Mukana roikkuu massiivinen määrä sarjan eri osista tuttuja tarinaelementtejä, nimiä, esineitä, hirviöitä, rotuja ja hahmoluokkia. Suurin yllätys lienee kuitenkin se, että MMO-peliksi mukana on poikkeuksellisen vahva tarina. Osa tehtävistä sisältää jopa ääneen puhuttua dialogia ja todella komeita välinäytöksiä.

Mekaniikoiltaan FFXIV eroaa muun muassa länsimaisista kilpailijoistaan jonkin verran. Hahmojen luokkia tai kykyjä ei oikeastaan lukita mitenkään, joten eri hahmoluokan toimia tai tehtäväsarjoja voi suorittaa käytännössä milloin tahansa. Taistelujärjestelmä nojaa varsinkin fyysisiä hyökkäyksiä käyttävien hahmoluokkien osalta mielenkiintoiseen kombojärjestelmään, jossa hyökkäyksiä pyritään ketjuttamaan mahdollisimman tehokkaasti peräkkäin. Myös asioiden ja esineiden nikkarointi on huomattavasti vaativampaa sekä erityisesti osallistavampaa kuin useissa kilpailijoissa. Mekanismien joustavuuden ansiosta eri ammattien ja hahmoluokkien kokeileminen on ennen kaikkea vaivatonta ja hauskaa, mutta myös todella kannattavaa. Instanssoituihin luolastoihin ja raideihin pääsy esimerkiksi nopeutuu huomattavasti säilyttämällä pöytälaatikossa vaikkapa parantajan roolia käyttövalmiina.

Graafisen antinsa puolesta kokonaisuus ei ehkä enää varsinaisesti räjäytä kenenkään päätä, mutta MMO-standardeilla mitattuna kyseessä on selvästi keskitasoa paremman näköinen kokonaisuus. Äänisuunnittelun ja musiikin osalta kuljetaan vahvasti keskitason tienoolla. Musiikki on sarjalle totuttuun tapaan erinomaista, mutta esimerkiksi osa pääkampanjan ääninäyttelijöistä on suorastaan hävettävän huonoja. FFXIV tukee myös täyttä alustojen välistä ristipelailua, joten pelaamaan pääsee yhdessä myös PC- ja Mac OS -seikkailijoiden kanssa.

Odotukseni eivät sarjan edellistä moninpelikohellusta muutaman kuukauden pelanneena olleet kovinkaan korkealla. Ilokseni kuitenkin huomasin kevyen alkujärkytyksen jälkeen kokonaisuuden asettelevan tehokkaasti koukkuja ihoni alle. Kaikin puolin hiottu paketti ja massiivinen määrä sisältöä jo pelkän alkuperäisen kampanjan parissa takaavat sen, että nyt matkaan hyppäävät seikkailijat saavat käsiinsä kattauksen laadukasta koettavaa kuukausiksi eteenpäin.

Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro (testattu)
Ikäraja: PEGI 16 (väkivalta, päihteet)

Vader ja stormtrooperit vaihtoivat kevätkatalogiin.

Lisää luettavaa