Arvostelussa Everybody’s Gone to the Rapture – ”Lajityypin rajat tulevat pahasti vastaan”

09.10.2015

Pelit joissa tutkitaan ympäristöä missä ei ole ketään ihmisiä alkavat olla jo lajityyppi. Niissä on hieno 3D-ympäristö, jonka ainoa asukas on pelaajahahmo. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Gone Home ja Sunset.

Lajityypin taustalla on yksinkertaisesti videopelien tuotannolliset realiteetit: Ihmisten ja muiden liikkuvien hahmojen tekeminen on kallista. Siksi pienet ja kokeelliset pelit joutuvat pärjäämään ilman. Ihmisten puuttumiselle keksitään kaikenlaisia selityksiä, mutta pelien määrän karttuessa autius alkaa hyydyttää.

Everybody’s Gone to the Rapture on peli, joka on muuttanut tuotannollisen realiteetin pelin ydinideaksi. Kaikki ihmiset ovat kadonneet englantilaisesta kylästä. Mistä on kyse? Se selviää käveleskelemällä ympäriinsä. Hiljalleen pelaaja alkaa löytää kadonneiden ihmisten jälkeensä jättämiä kuvajaisia, joiden puheista voi päätellä, mitä on tapahtunut.

Pelin on tehnyt The Chinese Room -niminen studio, joka on aiemmin tehyt yhden lajityypin perusteoksista, pelin Dear Esther. Siinä oli runollisempi, vähemmän kirjaimellinen ote ja tummempi tunnerekisteri.

Toisin kuin Dear Esther, Everybody’s Gone to the Rapture sijoittuu avoimeen maailmaan, joskin sitä on selvästi tarkoitus käydä läpi tietyssä järjestyksessä. Visuaalisesti peli tavoittelee idyllistä pikkukaupunkimaisemaa, ja kylän asukkaat ovat tavallisia ihmisiä arkisine huolineen.

Kun vihdoin selviää, minne kaikki ovat kadonneet ja miksi, päällimmäinen tunne on pettymys. Pelin tunnelma on sentimentaalinen ja nostalginen, eikä se muutu lopussa. Dear Estherin emotionaaliset totuudet on korvattu kosmisilla latteuksilla. Lajityypin rajat tulevat pahasti vastaan, eikä maailmassa ole yksinkertaisesti tarpeeksi tekemistä. Ympäristö tuntuu staattiselta.

Peli on parhaimmillaan silloin, kun pääosassa ei ole tarina vaan avaruuden äärettömyydestä ammentava visuaalinen ja tunnelmallinen voima. Pelin äänisuunnittelu on onnistunutta, ja näinä hetkinä tuntuu siltä kuin kokemuksessa olisi jotain enemmän.

Arvosana: 7

Lisää luettavaa