Arvostelussa Civilization: Beyond Earth – Rising Tide – ”vie peliä entistä scifimpään suuntaan”

25.11.2015

Viime vuonna ilmestynyt Civilization: Beyond Earth siirsi pelisarjan vieraalle planeetalle. Se oli rakennettu Civilization V -pelin pohjalta, joten mukana oli paljon sarjan ystäville tuttua. Merkittävimpiä eroja olivat ympäristön scifimeininki ja teknologisen kehityksen muuttuminen. Perus-Civilizationissa kehitys kulkee aina eteenpäin, kun taas Beyond Earthissa voi kehittyä eri suuntiin.

Idea on edelleen tuttu: Pelaaja aloittaa pienen siirtokunnan johtajana, ja yrittää laajentua ja kehittyä kohti voittotavoitteita. Samalla täytyy kilpailla muiden siirtokuntien kanssa ja väistellä planeetalla asuvia alieneja. Suhde planeetan alkuperäisiin asukkaisiin on sokean kolonialistinen. Nyt olentoja voi myös orjuuttaa.

Rising Tide on ensimmäinen merkittävä Beyond Earth -laajennus. Se vie peliä entistä scifimpään suuntaan, kauemmas Civilization V:n peruskaavasta. Samalla se tuo mukaan täysin uudistetun diplomatiasysteemin. Diplomatia on aina ollut Civilization-pelien heikkous, ja on sitä valitettavasti nytkin.

Mukana on uusi diplomatiapiste-systeemi. Pisteitä saa erilaisista rakennuksista ja tekemällä kauppaa kilpailijoiden kanssa. Diilejä kannattaa tehdä, koska niistä voi saada paljon hyötyä, mutta diplomatiapisteitä voi käyttää myös rahan korvikkeena. Diplomatiasysteemi on sen verran monimutkainen, että on helppoa aloittaa vahingossa sota jonkun kanssa. Peli tekee myös edelleen samaa kuin aina ennenkin, eli joskus kilpailijat aloittavat sotia ilman mitään havaittavaa syytä.

Rising Tiden onnistunein uudistus koskee merta. Merelle voi rakentaa kaupunkeja, ja niitä voi jopa siirrellä ympäriinsä. Muutos on merkittävä: Kilpailijan kaupungeista puolet voi olla merellä, ja merisota on pelissä entistä keskeisemmässä asemassa. Uudistuksen ansiosta pelin kartta on strategisessa mielessä entistä kiinnostavampi.

Laajennuksen ongelmana on, että pelaaminen alkaa hautautua eri systeemien alle. Pelatessa täytyy pitää kirjaa diplomatiasta, kaupasta, sotilasyksiköistä, tutkimisesta, satelliiteista, tieteestä ja tietenkin rakentamisesta ja taloudesta. Raskaan ja hämäräperäisen diplomatian myötä monimutkaisuus alkaa riistäytyä käsistä.

Arvosana: 8

Lisää luettavaa